Resebolag

Det viktigaste attributet hos en produkt som resa är oftast varthän resan går, det vill säga vilket land, område eller stad. Just det attributet förekommer också i sökningar (volymerna är enorma i det här segmentet) och när det gör så i kombination med ordet resa eller en variant av det så är det en stark signal om användarens intresse.

Typ av resa – paket, buss, familje, bröllop, charter etc – är mindre vanliga men ändå stora i sökvolymer. Det är också dessa attribut som i regel ligger som huvudkategorier på resebolagens hemsidor. Man börjar med att välja ett land och därefter en ort och/eller typ av resa; eller man börjar med en typ och väljer därefter ett land (om det är ett mindre företag är resorna få och man behöver inte ens välja land eftersom de alla kan visas på samma sida).

Avreseort är också ett viktigt kriterium och ingår i den primära sökfunktionen hos de stora resebolagen, men sökvolymerna på Google för sökfrågor som inkluderar (avrese)ortsnamn är betydligt mindre. Detsamma gäller resdatum.

Precis som ehandlare med fördel utgår från sina produkttyper och/eller sina varumärken när de strukturerar sitt AdWords-konto kan resebolag därför utgå ifrån land och/eller restyp. Ett land per kampanj kan vara en bra grundprincip. Vissa orter – Paris, Barcelona, Rom etc – är så dominanta att de bör ha egna kampanjer, för överskådlighetens skull.

Restyper kan också vara grund för kampanj, och väljer man att utgå både från restyp och land så uppstår förstås frågan: ‘Var lägger vi sökord som [familjeresa italien]’? Bortsett från andra eventuella faktorer man måste ta hänsyn till – budget, annonstillägg etc – så spelar det ingen roll. Det är er struktur och ni kan bygga den som ni vill, det viktiga är att den är byggd på klara regler, är logisk, ger bra träffsäkerhet och är lätt att arbeta med. Här är några axplock ur en lämplig struktur:

Kampanj Annonsgrupp Sökord
Italien Billiga resor Italien +billiga +resor +italien
Italien Paketresor Italien +paketresor +italien
– rom
Rom Paketresor Rom +paketresor +rom
Paketresor Billiga paketresor exakt [Billiga paketresor]
Paketresor Billiga paketresor bred +billiga +paketresor

– italien

– rom